IPN zaprasza na kongres do Jasionki

„Historia mówi przez pokolenia” – pod tym hasłem w G2A Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Rzeszowie organizuje 4-5 października br. Podkarpacki Kongres Pamięci Narodowej. Wydarzenie adresowane jest dla osób w każdym wieku. Ukazuje historię w nowoczesny sposób, poprzez debaty historyczne, konferencję, gry edukacyjne, wystawy multimedialne, rekonstrukcje historyczne, warsztaty, ofertę dla nauczycieli, widowisko muzyczne, spotkania z ciekawymi ludźmi, a także poprzez wiele innych atrakcji.

Program paneli dyskusyjnych i konferencji naukowej:

Podczas Kongresu wszyscy uczestnicy będą mieć okazję zapoznać się z wystawami przygotowanymi przez IPN. Każdy widz zostanie przeniesiony do innego etapu dziejów, a znajdujące się na planszach informacje przybliżą odbiorcy zarówno te znane, jak i mniej znane karty z historii Polski. Wśród ekspozycji będzie wystawa „Szlaki Nadziei. Odyseja Wolności”, która prezentuje wysiłek Polskich Sił Zbrojnych podczas II wojny światowej oraz losy ludności cywilnej ewakuowanej z ZSRS wraz z armią gen. Władysława Andersa. Multimedialna wystawa „20-40-20” zaprezentuje wielkie zwycięstwo w wojnie polsko-bolszewickiej 1920 r. oraz Zbrodnię Katyńską z 1940 r.

Jak opowiadać o minionych dziejach najmłodszym? Podczas Kongresu będzie możliwe aktywne poznawanie historii Polski w XX w. poprzez gry, quizy, układanie puzzli, rozwiązywanie szyfrów i odczytywanie więziennych grypsów, a nawet malowanie antyreżimowych haseł na murze. W ramach podróży historycznej zapraszamy do zwiedzenia następujących stref: „Walka o niepodległość i granice”; „II RP”; „II wojna światowa”; „Powojenny opór antykomunistyczny”; „Solidarność”. Dodatkowo dzieci i młodzież poznają historię niezłomnej sanitariuszki Armii Krajowej Danuty Siedzikówny „Inki” oraz wysłuchają opowieści o niedźwiedziu Wojtku – żołnierzu armii gen. Władysława Andersa. Ponadto w strefie odbędzie się prezentacja komiksów o tematyce historycznej opowiadających postaciach i wydarzeniach z XX w., wydanych przez IPN. Zaprezentowane będą m.in.: „W imieniu Polski walczącej”, „Powstanie Warszawskie”, „Wilcze tropy”, „Polskie Radio. Wrzesień ’39”, „Antek Srebrny” i wiele innych.

W Strefie Nowych Technologii każdy uczestnik spróbuje złamać bolszewickie szyfry w „Grze Szyfrów”. Użytkownik aplikacji „Szybowcowa ’87” za pomocą gogli VR może wejść do mieszkania w peerelowskim bloku, gdzie ukryta jest konspiracyjna drukarnia. Dzięki nowym technologiom uczestnicy zapoznają się również z aplikacją „Szybowcowa ’87”. Jej użytkownicy mogą wejść do mieszkania w peerelowskim bloku, gdzie ukryta jest konspiracyjna drukarnia, by wydrukować „bibułę” Solidarności Walczącej. Oba tytuły będą dostępne dla uczestników Kongresu z obsługą Virtual Reality (VR).