Projekt budżetu zakłada 15-proc. wzrost subwencji oświatowej

Jest już pewne, że nauczyciele otrzymają od 2024 roku podwyżkę w wysokości 12,3 procent.  Planowany wzrost wynagrodzeń nauczycielskich wynika z wysokości zaplanowanej subwencji oświatowej, która według projektu ma wzrosnąć w stosunku do roku 2023 o rekordowe 15 proc.

Zgodnie z projektem przyszłorocznego budżetu, kwota bazowa dla nauczycieli ma wynieść 4 471,28 zł. To o 489,73 zł więcej niż obecnie (3 981,55 zł), czyli wzrost o 12.3 procent.

Zwiększenie kwoty bazowej przekłada się na zwiększenie średniego wynagrodzenia nauczycieli w poszczególnych grupach awansu zawodowego. Od 1 stycznia 2024 roku wyniesie ono w odniesieniu do:
nauczycieli początkujących – 5 365,54 zł,
mianowanych – 6 438,64 zł,
dyplomowanych – 8 227,16 zł.

Na średnie wynagrodzenie nauczycieli składa się m.in. wynagrodzenie zasadnicze, którego minimalna wysokość określa minister edukacji w rozporządzeniu. Zmiana stawek średniego wynagrodzenia na podstawie zaproponowanej nowelizacji będzie wymagała podwyższenia minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli i dodatków do wynagrodzenia. Obecnie wynoszą one:
nauczyciele początkujący – 3 690 zł,
nauczyciele mianowani – 3 890 zł,
nauczyciela dyplomowany – 4 550 zł.

Samorządy mają otrzymać środki na nauczycielskie podwyżki w subwencji oświatowej.

Zaplanowana w projekcie budżetu podwyżka w wysokości nieco ponad 12 proc. nie rozwiąże problemu wynagrodzeń nauczycieli, choć nieco złagodzi skutki inflacji. Pocieszające jest to, że w 2024 r. średnioroczna inflacja ma być na poziomie 5,2-procent.

W tym roku nauczyciele mogą jeszcze liczyć na tzw. nagrodę specjalną z okazji 250-lecia utworzenia Komisji Edukacji Narodowej, której wypłata została zagwarantowana w nowelizacji ustawy budżetowej na 2023 r., uchwalonej 7 lipca. Będzie to świadczenie jednorazowe w kwocie 1125 zł brutto. Nagrodę tę – co do zasady – otrzyma każdy nauczyciel zatrudniony 20 września 2023 r. w przedszkolu lub w innej formie wychowania przedszkolnego, w szkole lub placówce.

źródło: PAP