Opłatek Regionu Rzeszowskiego NSZZ „Solidarność”. 5.01.2018

Zebranych na regionalnym opłatku gości powitał   w imieniu Zarządu Regionu NSZZ Solidarność Roman Jakim . A byli to:  Ekscelencja  ksiądz  bp  Ordynariusz  Jan Wątroba, ks arcybiskup  metropolita Lwowski – Mieczysław  Mokrzycki, który poprowadził modlitwę i poświęcił opłatki,  ks bp Diecezji Kamienieckiej Jan  Niemiec  wraz z kapłanami: ks. duszpasterzem ludzi pracy Robertem Mokrzyckim, ks. dyrektorem Caritas Stanisławem Słowikiem, ks. Władysławem Pasiutem oraz ks. Jackiem Uliaszem.
Swoją obecnością zaszczycili nas też:  minister- Wiesław  Łyszczek – Główny  Inspektor  Pracy Wojewoda  Podkarpacki – Ewa Leniart,  Marszałek  Województwa Podkarpackiego- Władysław  Ortyl, posłowie   na Sejm Wojciech  Buczak, Krystyna Wróblewska- która odczytała list od marszałka Sejmu Marka Kuchcińskiego, Przewodniczący Sejmiku Wojewódzkiego-Jerzy Cypryś ,   Podkarpacki  Kurator  Oświaty – Małgorzata  Rauch , przedstawiciel  europosła Tomasza Poręby ,  starosta powiatu rzeszowskiego -Józef Jodłowski oraz powiatu łańcuckiego – Adam  Krzysztoń. Gościliśmy również  Dyrektora PGE Obrót Władysława Turka, Inspektora  PIP w Rzeszowie – Barbarę Kiełt, dyrektora RCKiK –Ewę Zawilińską  oraz  Jerzego Bednarza – Przewodniczącego RI Solidarność.
Szef Rzeszowskiej Solidarności  powiedział:  Szczególnie serdecznie witam wszystkich zrzeszonych w Solidarności,  którzy razem z nami w tym świętym czasie będą dzielić się opłatkiem
składać sobie życzenia. Szanowni Państwo, cieszymy się z Waszej obecności jak
i z przemian, które dokonują się w naszym kraju, mamy jednak świadomość, że sporo spraw jeszcze przed nami. Parafrazując słowa  patrona bł. ks. Jerzego,  życzył,  abyśmy uczyli się wypowiadać prawdę, gdy inni milczą. Wyrażać miłość i szacunek, gdy inni sieją nienawiść. Zamilknąć, gdy inni mówią. Modlić się, gdy inni przeklinają. Pomóc, gdy inni nie chcą tego czynić. Przebaczyć, gdy inni nie potrafią. Cieszyć się życiem, gdy inni je lekceważą – ufam, że wtedy nasze życie stanie się lepsze- dodał. Uczestnicy opłatka  śpiewali kolędy,  radując się ze wspólnego spotkania, w którym brało udział  ponad 180 osób.  A wydarzenie to miało miejsce w Domu Diecezjalnym Tabor,  5 stycznia 2018r.